Čakre

Home / Čakre

KAJ SO ČAKRE IN KAJ POVEDO

Vsako od energetskih teles ali plasti je povezano z ustrezno čakro, ki kot energetski transformator črpa    energijo iz okolja in kozmosa in jo distribuira fizičnemu telesu.

cakre_clip_image002
Razporeditev čaker po telesu

 

cakre_clip_image004

 

Ker so čakre energetski vrelci, jih lahko ponazorimo le z diagramom. Ocenitev energijskega stanja različnih čaker, energijskih centrov, je po stari indijski medicini in filozofiji. Zeleni pas ustreza uravnoteženemu stanju ; odstopanja navzgor ali navzdol nakazujejo na nepravilno razporeditev energije okoli čaker. Navadno je vsaka čakra povezana s posebnostmi. Redistribucija energije okoli čaker označuje prevlado ali obvladovanje nekaterih ali drugih kvalitet, katerih dejstvo določa psihološki portret posameznika.

Z diagramom lahko primerjamo čakre več oseb ali ene osebe, slikane večkrat
Z diagramom lahko primerjamo čakre več oseb ali ene osebe, slikane večkrat

ČAKRE – 7 energijskih centrov

cakre_clip_image004

Sedem čaker je sedem energijskih centrov – transformatorjev energije; našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo – ‘ki’ oz. ‘ci’ (chi). Ta se pretaka po telesu od spodaj navzgor; vsaka čakra predstavlja višjo stopnjo bivanja. Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oziroma. povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami; slednje so s čakrami vidno povezane, saj ležijo na skoraj istih mestih v telesu.

enkaPRVA ČAKRA – MULADHARA

Prva čakra – glavna, osnovna ali korenska čakra – sedež volje do življenja – leži na začetku hrbtenice ob trtici, in ustreza sakralnemu pleksusu (živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga) in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo; s to čakro je povezano vse delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, zemljo ipd. Ustreza ji rdeča barva, kamni rubin, granat ali jaspis in jedi rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje….) Blokada na področju prve čakre se na fizičnem nivoju kaže v primeru anemije, artritisa, hemoroidov, slabe cirkulacije, pomanjkanju samozavesti, volje in energije, psihični in fizični utrujenosti, pretirani skromnosti, plahosti in brezvoljnosti in v tem primeru se je priporočljivo odeti v oblačila rdečih barv, se obdati s kamni, ki ustrezajo energiji prve čakre in uživati hrano, ki je rdeče barve.

dvojkaDRUGA ČAKRA – SWADHISTANA

Druga ali spolna čakra leži tik nad genitalijami (nekaj prstov pod popkom) in je povezana s spolnimi žlezami (ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost). Tu so shranjeni prvi vtisi in stare čustvene in miselne podobe – vzorci. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem. Kaže nas odnos do zemeljskih energij, do našega telesa in dojemanje njegovega delovanja in doživljanje spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov. Njena barva je oranžna, kamni pa karneol, granat, rubelit (roza turmalin), zlati topaz in roževec. Od jedi je priporočljivo jesti vso zelenjavo in sadje oranžne barve: soja, korenje, buče, melone, marelice, mango, breskev… Blokada se kaže kot težave s plodnostjo, spolne težave in bolezni, boleče in neredne menstruacije, težave s prostato, bolečine v križu ali kolkih, razdražljivost, alergije, pomanjkanje ustvarjalnosti in domišljije, težave z učenjem in pomnjenjem, raztresenost, brezvoljnost in malodušje.

trojkaTRETJA ČAKRA – MANIPURA

Tretja čakra leži v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga) in je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava krvni sladkor in z jetri; je mesto, kjer asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo. Vpliva na nas odnos do moči. Njena barva je sončno rumena, kamni pa sledeči: citrin, tigrovo oko, rumeni kalcit, jantar, topaz, in naslednje jedi (rumene barve): buče, krompir, banane, limone, ananas, grenivke, hruške, semena… Blokada se kaže kot težave z jetri, težave s prebavo in s presnovo, alkoholizem, stanja strahu in tesnobe, občutek krivde in manjvrednosti, manipuliranje, upravljanje in kontrola, egoizem, strah pred nepriznanjem in zavrnitvijo, pred konkurenco.

stiriČETRTA ČAKRA – ANAHATA

Četrta ali srčna čakra leži za prsnico oz. grodnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj lezi na sredini in povezuje čakre. Vpliva na čustvovanje, sprejemanje in dajanje ljubezni, ranljivost in potrebo po harmoniji.. Blokada se javlja v pretiranem čustvovanju, hitri spremembi razpoloženja, pretirani občutljivosti, pa tudi težavah s srcem in krvnim obtokom… Ustrezata ji zelena in rožnata barva in kamni teh barv: roževec,  rodonit, aventurin, akvamarin, peridot, smaragd in turmalin… Če čutimo, da imamo težave, ki so povezane s srčno čakro, uživajmo hrano, ki je zelene barve (jabolka, špinača. por, ohrovt, zelje) in si nadenimo oblačila v teh odtenkih.

petPETA ČAKRA – VISHUDDBA

Peta ali grlena čakra je v spodnjem delu vratu in ustreza žlezi ščitnici. Uravnava presnovo. Njena funkcija je komunikacija in je sedež izražanja. Vpliva na voljo, odločnost in izbiro, ustvarjalnost in dejavnost. Blokade: trema, vznemirjenost, vročina, vnetja, ponavljajoče se angine, težave s ščitnico, golša, rak na grlu… Ustreza ji modra (ali svetla, sinja in turkizna) barva, hrana v teh odtenkih (slive, črno grozdje, borovnice, ribez…) in kamni: turkiz, lapis lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon, azurit… (za boljše izražanje si lahko damo katerega od kamnov na verižico okrog vratu; zelo dobro se boste počutili z lapis lazulijem, a pazljivo pri uporabi (se posebej osebe z nizkim krvnim pritiskom – niža pritisk!).

sestŠESTA ČAKRA – AJNA

Šesta čakra ali tretje oko je v sredini čela in je povezana s hipofizo. Uravnava pa tudi delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem. Je centrala duše v budnem stanju in vpliva na način mišljenja, na intuicijo in videnje, prepoznavanje vzorcev, spomin in percepcijo. Blokade se javljajo kot težave s sinusi in ponavljajoči se nahodi, glavoboli in migrene, težave z očmi, očesno mreno ipd.. (*v primeru glavobolov in podobnih težav je najbolje odvečno energijo z meditacijo spustiti v območje popka ali ven iz telesa. Ustreza ji indigo modra barva in kamni: sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd. Od jedi vsa zelenjava in sadje in tekočina – in čaji: preslica, sivka, vijolica, divja mačeha, dobra misel; nanjo vplivajo tudi omamna sredstva.

sedemSEDMA ČAKRA – SAHASRARA

Čakra glave – sedma ali kronska čakra, je na vrhu glave, takoj za temenom. Ustreza češariki ali epifizi, žlezi, ki uravnava spanje in budnost in celoten hormonski sistem telesa. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih. Njena barva je vijolična in lila, kamni pa vsi, ki se priporočajo za dvig zavesti, stik z notranjim jazom in za čiščenje mentalnega telesa (kamena strela, turmalin, diamant, obsidijan, ametist, fluorit); izvajamo dihanje z raznimi tehnikami